Ventilatiesystemen

Doordat woningen steeds beter geïsoleerd worden komen er ook steeds meer ventilatiesystemen op de markt om zo toch een gezonde leefomgeving te creëren. Een geheel geïsoleerde woning zorgt er namelijk voor dat de lucht stil staat. Het is dan ook van belang om altijd ventilatieroosters open te hebben of naast goede isolatie ook een ventilatiesysteem te installeren.

Welke soorten ventilatiesystemen met natuurlijke luchtafvoer zijn er?

Systemen met natuurlijke luchtafvoer zijn er twee van. De ene heeft zowel natuurlijke toevoer als afvoer. Hier komt dus niets mechanisch bij kijken en dit werkt puur aan de hand van ventilatieroosters. Mocht je wel wat meer controle over je toevoer willen hebben kan je kiezen voor een systeem met natuurlijke luchtafvoer, maar mechanische luchttoevoer. Dit is vooral handig in ruimtes zonder ramen en bijvoorbeeld appartementen die van alle zijden omsloten worden.

Is er ook een systeem met mechanische luchtafvoer?

Ja, dit mechanische systeem wordt vrij veel gebruikt in bijvoorbeeld badkamers, toiletruimtes, en keukens. In dit geval wordt de lucht wel natuurlijk aangevoerd, maar wordt de vervuilde lucht mechanisch afgevoerd.

Is er ook een geheel mechanisch systeem?

Het is mogelijk om een geheel netwerk aan te laten leggen in je woning. Dit is vooral ideaal als je bouwt, zodat je er van te voren rekening mee kunt houden. Dit netwerk van buizen zorgt voor zowel mechanische aanvoer als mechanische afvoer van de lucht. Dit is een erg energiezuinige manier van ventileren. Dit ventilatiesysteem wordt wel balanssysteem genoemd, omdat het systeem volledig op zichzelf werkt en alles in balans houd. Mocht dit toegepast zijn in je woning moet je dit nooit volledig uitzetten. Het is belangrijk om je systeem goed te onderhouden en daarbij hoort een jaarlijkse check-up. Ventilatie roosters worden dan goed schoongemaakt en eventueel worden filters vervangen.