Vochtig huis

Een vochtig huis is ook een ongezond huis. Teveel blijvend vocht in huis kan zorgen voor allemaal gezondheidsproblemen zoals huidproblemen en slaapgebrek, maar ook voor je huis is het niet goed. Veel vocht geeft schimmel en zou bijvoorbeeld de houten constructie van huis kunnen aantasten. Het tegengaan van vocht in huis kun je met een goede woningisolatie voorkomen.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn verschillende oorzaken voor teveel vocht in huis en hierbij is een onvoldoende ventilatie een van de grootste van. Als je bezig bent met woonisolatie van je huis is het ook erg raadzaam om hier goed te op letten. Het vocht wat zich in je huis nestelt door bijvoorbeeld koken, een lekkende cv ketel, douchen of het drogen van de was in huis moet wel weg kunnen. Weet je niet zeker of je veel vocht in huis hebt, let dan op de volgende herkenningspunten. Een muffe geur in huis, je behang laat elke keer los, algen op de muur, condens op de ramen en slecht drogende was in huis. Herken je dit? Dan is het misschien raadzaam wat te doen.

Wat kun jij zelf doen?

Ventileren is hierbij toch echt het kernwoord. Zet je ramen open, minimaal een kwartier per dag. Heb je een feestje gehad, ventileer dan extra. Maak je badkamer droog na het douche, droog je was zoveel als het kan buiten en zorg voor een goede woonisolatie. Maar ook kleine aanpassingen als tijdens het koken altijd je afzuiger aanzetten of in de winter je thermostaat niet onder de 15 graden zetten helpt al.