Warmtepomp

Iedereen heeft een warmtepomp in huis. Een waterpomp wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo koelt het je koelkast en verwarmt het je huis. Om dit zo goed en efficiënt mogelijk plaats te laten vinden, is een goede isolatie van het huis uitermate belangrijk.

Hoe gaat een waterpomp te werk?

Het principe van een waterpomp is simpel. Het maakt gebruik van natuurlijke warmtebronnen, zoals de grond en de lucht. Deze warmte verplaats het van de warmte van waar het beschikbaar is naar waar het nodig is.

Hoe kun je een waterpomp efficiënter laten werken?

De waterpomp vervoert het warme water middels een ‘pomp’ door het huis heen. Op deze manier wordt je huis verwarmt wanneer dat nodig is. Wat veel mensen niet weten is dat er vaak veel warmte verloren gaat, doordat koude lucht gemakkelijk het huis kan binnen dringen. Dit wil je natuurlijk voorkomen, waardoor je waterpomp uiteindelijk efficiënter te werk kan gaan en minder energie in de vorm van aardgas nodig heeft.

Je zou zelf al een aantal dingen kunnen doen. Probeer bijvoorbeeld altijd de deuren achter je dicht te doen. Hierdoor blijft de koude lucht in de ruimtes waar dat toegestaan is. Ook doe je er goed aan om de ramen zo veel mogelijk dicht te houden. In principe spreekt dit allemaal voor zich, maar vergeten mensen dit nog te vaak.

Aan de hand van goede isolatie kun je de waterpomp ook efficiënter te werk laten gaan. Als je geen gebruik maakt van isolatie kan koude lucht gemakkelijk het huis binnen komen. Dit kan bijvoorbeeld via de gevel, het dak of de vloer gebeuren. Door het isoleren van je huis voorkom je dit. Op deze manier gaat de waterpomp efficiënter te werk en bespaar je niet alleen geld op de energierekening, maar draag je ook bij aan het verminderen van de CO2 uitstoot.

Bekijk ook:

Kosten warmtepomp
Subsidie warmtepomp