Wat kosten zonnepanelen?

Toch is er nog een mogelijkheid voor subsidie. Als je een initiatiefnemer bent van een collectief zonne-energieproject, dan kom je in aanmerking voor deze subsidie. Je bent een rechtspersoon en/of particulier die niet gericht is op het maken van winst. Zo werk je samen om zonnepanelen op daken in een straat, buurt of wijk te laten installeren. Deze subsidie kan oplopen tot maximaal 15.000 euro. Voor vergunningskosten en de inkoop en installatie van zonne-energie-installaties kan je overigens geen subsidie krijgen.

Andere opties voor het besparen op zonnepanelen

Wanneer men een investering doet kan men nog steeds aantrekkelijke financiële tegemoetkomingen verwachten. Zo heeft de overheid geregeld dat mensen die investeren in groene energie, zoals zonnepanelen, BTW terug kunnen vragen. Rond 2023 moet een groot deel van Nederland gebruikmaken van groene energie, althans, dat is de bedoeling. Daarom implementeert de overheid deze financiële tegemoetkomingen. De eenmalige investering die men hiermee doet levert op de lange duur ontzettend veel voordelen op.

Een van de vaste lasten in een huishouden zijn natuurlijk de stroomkosten. De stroomkosten zijn een vaste lastenpost waar veel mensen graag op willen besparen. De koelkast, televisie, computers, telefoons en natuurlijk ook de verlichting, wasmachine en droger werken allemaal op stroom. Het kost dus geld om ze te gebruiken. Ontdek de mogelijkheden om een besparing op de stroomkosten te krijgen.

Hoe kun je geld besparen op de stroomkosten?

De gemakkelijkste manier om geld te besparen is door het licht uit te laten en minder stroom te verbruiken. Het ligt erg voor de hand, maar wordt door niemand gekozen.

Het is daarom beter om voor een andere oplossing te kiezen. Denk hierbij aan zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een van de manieren om geld te besparen op de stroomkosten. Het is goed om te zien welke mogelijkheden er zijn en hoe ook jij hier van kunt genieten.

Wat kosten zonnepanelen?

Een nadeel van zonnepanelen is, dat de besparing op de stroomkosten de eerste jaren gebruikt wordt om de investering terug te verdienen. Daarom moet je wel in één keer een flink bedrag uitgeven (meestal zo een 6500 euro voor 12 panelen). Hierna heb je echter gratis stroom. Door meerdere offertes op te vragen bij verschillende leveranciers is het mogelijk om een goed beeld van de kosten te krijgen. Het is trouwens mogelijk om een groene lening te krijgen met een aantrekkelijke lage rente; mocht je het aankoopbedrag niet zo even op de rekening hebben staan.

Als je besluit om zonnepanelen te kopen dan kun je dit om verschillende redenen doen. Ten eerste help je natuurlijk het milieu. Je hebt minder energie nodig welke niet milieuvriendelijk wordt opgewekt. Er komt bij grijze stroom veel meer CO2 vrij.

Daarnaast ga je natuurlijk ook geld besparen op je energierekening. Je neemt geen of weinig energie af van de stroomleverancier en houdt hierdoor meer geld over. Op deze manier bespaar je geld en zal je uiteindelijk de investering weer terugverdienen op je zonnepanelen. Een mooie besparing dus! Op de lange termijn is het plaatje helemaal goed omdat er nog veel jaren zijn waar je ‘gratis’ stroom zult blijven opwekken.

Paneelsoort Prijs Voordeel
Monokristallijn 670 euro Zeer hoog rendement, weinig oppervlak nodig
Polykristallijn 600 euro Goed rendement, groot oppervlak nodig
Dunne film 400 euro Laag rendement, groot oppervlak nodig

Welke besparing mag je verwachten?

Het is natuurlijk belangrijk en goed om te weten hoeveel energie je nodig hebt. Als je namelijk meer energie opwekt dan je nodig hebt kun je het overschot weer terugleveren aan het net. Het is echter goed om te kiezen voor een systeem die op maat gelegd wordt.

Wat zijn de kosten?

Om te weten wat de netto besparing is, is het ook belangrijk om te weten wat de prijzen zijn van de zonnepanelen. Hiervoor kun je gemakkelijk een offerte op vragen bij verschillende aanbieders. Op die manier is het mogelijk om een goed beeld te krijgen van de kosten. Maar ook wat de besparingen en wat het rendement precies is.

Als je zonnepanelen gaat aanschaffen dan is het goed om te weten welke mogelijkheden er zijn. Om hierachter te komen kun je simpelweg meerdere offertes opvragen om zo een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden. Naast de prijzen, de investering, de kwaliteit en natuurlijk ook de garantievoorwaarden is het belangrijk om ook de efficiency te kennen van de zonnepanelen. De efficiency zonnepaneel kunnen we ook vertalen naar hoeveel licht er opgevangen wordt en hoeveel stroom er wordt geleverd.

De dunne film zonnepanelen

Een van de meest populaire soorten van zonnepanelen zijn de dunne film zonnepanelen. Eigenlijk is de efficiency zonnepaneel bij deze soort zonnepanelen niet zo hoog. Echter door de lage kosten is het toch interessant voor je om ze aan te schaffen. Het is slim en goed om de verschillende mogelijkheden te bekijken om een goede set zonnepanelen te krijgen. Kijk naar de opties en kijk naar de mogelijkheden om zo een goed rendement te krijgen op je investering. Ook op die manier is het natuurlijk belangrijk om een efficiënt zonnepaneel te hebben.

Andere zonnepanelen

Zonnepanelen met een hogere efficiency zijn de polykristallijne zonnepanelen en ook de monokristallijne zonnepanelen. Ze maken het mogelijk om een goed rendement te krijgen. De kosten van deze twee soorten zonnepanelen zijn echter een heel stuk hoger. Hierdoor is het minder interessant om voor deze twee soorten te kiezen. Zeker niet als je een groot oppervlakte beschikbaar hebt om zonne-energie mee op te wekken.

De reden om voor zonnepanelen te kiezen, kan te maken hebben met salderen. Hierbij ga je energie terug leveren aan je energieleverancier. Dit kan, want op je energierekening staat in kWh hoeveel energie er aan jou wordt geleverd. Als je terug gaat leveren, dan wordt jouw aandeel hier weer afgehaald. Maar let goed op want de regels van het salderen zijn vanaf januari 2014 weer veranderd. Je kunt nu meer dan 5000 kWh per jaar terug leveren (het gaat hierbij over de hoeveelheid energie die je van de energieleverancier geleverd hebt gekregen). Dit wil dus zeggen dat de salderingsgrens voor iedereen anders is. Let daarom bij de aanschaf goed op wat jouw mogelijkheden zijn. Ga even bij je energieleverancier na welke regelingen er voor het salderen gelden. Dit kan namelijk per leverancier anders zijn.

Wat voor soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn een drietal zonnepanelen, namelijk monokristallijn, polykristallijn en dunne film. Monokristallijne panelen zijn het duurst, maar zijn ook van de beste kwaliteit. Een paneel komt uit op gemiddeld 670 euro. Polykristallijn is eveneens van goede kwaliteit, maar gebruiken meer oppervlakte. Deze kosten 600 euro per paneel. Dunne film materiaal is goedkoop en heeft het minst rendement. De kosten hiervoor zijn gemiddeld rond de 400 euro per paneel.